Thierry Berlier

BIOGRAFIE

Thierry Berlier werd geboren in 1963 te Brussel, waar hij momenteel woont.

Zijn leven, voornamelijk toegespitst op het schilderen, heeft perioden van picturale stilte gekend, welke geen ander doel hadden dan het werk te laten rijpen in de stilte van het braakland.

Er zijn dus weinig tentoonstellingen van hem bekend.

Ver weg van verschillende hedendaagse stromingen, manifesteert zijn werk zich duidelijk in een zogenaamde klassieke beweging. Door blijvend in dialoog te treden met het verleden schept hij nieuwe exploratiewegen, die evenwel doordrongen zijn van een eeuwenoud geheugen.

Anderzijds, heeft zijn benadering tot doel de zintuigen te prikkelen. Het schilderen wordt hier benaderd als een dans, een choreografie, zowel voor zichzelf als uitvoerder als voor diegene die naar het uiteindelijke doek kijkt.

In de afgelopen jaren kwam er een zeer opvallend keerpunt in zijn stijl. Het is het resultaat van een kennismaking met de Chinese schilderkunst, waar geen onderscheid bestaat tussen abstract en figuratief, en waar het picturaal schrijven nauw aanleunt bij de kalligrafie. Zijn stijl werd daardoor meer beschouwend, en het belang van kleur nam aanzienlijk toe.

Het is in die zin dat hij vandaag blijft creƫren, zoals blijkt uit de reeks schilderijen gemaakt in 2016. Men kan daarin de bevrijding, de opluchting, en tegelijkertijd de individuatie zien en bijna aanraken: die van een werk dat zijn weg heeft gevonden en wandelt in een onmiskenbare vreugde.